Aller au contenu
Accueil » V autě vždy nechávejte citron

V autě vždy nechávejte citron

    Dodává jídlům chuť, osvěží vás uprostřed léta, ale citron má v rukávu více než jeden trik. Mnoho lidí přísahá na jeho čisticí, rozjasňující a deodorační vlastnosti. Tento všestranný citrusový plod má neuvěřitelné schopnosti a v mnoha domácnostech se stal jedním z oblíbených přírodních domácích prostředků. Proč si ale myslíte, že by toto ovoce mělo být užitečné ve vašem autě, když vyrazíte na cesty?

    Kromě všech jeho vitaminových vlastností je plátek citronu plný ctností: Seznam je dlouhý: může dodat chuť vaší vodě nebo limonádě, provonět různé místnosti v domácnosti, vyčistit mastnou pleť, dodat lesk vašim vlasům…. Ale kdo by to byl řekl, citron může být velmi prospěšný i v autě při řízení. Zjistěte, proč si tento zvyk osvojili i ti nejzkušenější řidiči!

    Proč je dobré mít v autě citron?
    Mladí lidé jsou dnes docela zmatení z toho, že jejich starší kolegové mají často v autě citron. Zdá se, že tento zvyk si osvojilo mnoho zkušených řidičů. Na první pohled by se mohlo zdát, že tento citrusový plod má své místo v prostoru pro cestující ve vozidle, aby jej provoněl a rozptýlil nepříjemné pachy. Ve skutečnosti to nemá nic společného, důvodem vůbec není zápach, ale konzumace.

    Během dlouhé cesty trpí každý řidič únavou nebo dokonce ospalostí. Abychom se pořádně povzbudili, zesilujeme rádio, povídáme si se spolucestujícími, rozmnožujeme hrnky s kávou, děláme pravidelné zastávky, abychom si umyli obličej a odpočinuli si. Někdy však cestujete sami a čeká vás ještě dlouhá cesta, než najdete odpočívadlo. Řízení je docela monotónní činnost: pokud jste opravdu unavení a zíváte, můžete si jednoduše sníst plátek citronu. Jako mávnutím kouzelného proutku vám okamžitě dodá energii. Únava bude postupně ustupovat a vy budete moci bezpečně sedět za volantem mnohem déle.

    Mnoho řidičů uznává, že citron byl nejednou jejich záchranou. Vřele doporučují mít ho vždy po ruce, zejména pokud cestujete na dlouhou cestu.

    Jak můžete účinně neutralizovat nepříjemný zápach v autě?
    Výše jsme hovořili o nepříjemných pachových látkách, které často zaplňují interiér automobilu.

    Zdá se být téměř samozřejmé, že citron se skvěle hodí i k úklidu prostor, protože má prakticky deodorační vlastnosti a lahodnou vůni. Přesto se nedoporučuje používat jej ve vozidle. Připouštíme, že zpočátku může vonět příjemně, ale pokud citron začne plesnivět, může se rychle stát nepříjemným. Jaké by tedy bylo nejlepší řešení, jak se zbavit nepříjemného zápachu?

    Samozřejmě si můžete koupit speciální parfémy do auta. Fungují dobře, i když jen krátkodobě. Oblíbte si vůni borovicového jehličí, citronovou, svěží nebo jódovou vůni. Všechny tyto spreje mají schopnost maskovat nepříjemné pachy. Pro delší intenzitu si však vždy můžete vyrobit vlastní domácí osvěžovače vzduchu.

    Malý trik: Vložte vatu do malého sáčku a přidejte několik kapek oblíbeného esenciálního oleje. Tento výrobek je velmi účinný při deodorizaci interiéru vozu a také vydrží déle než běžné výrobky.

    Další metoda: Pokud jde o odstranění nepříjemného zápachu a nadměrné vlhkosti v autě, nečekaně vám pomůže obyčejná soda. Nasypte trochu do staré (čisté!) ponožky nebo plastového sáčku a nechte ji v autě přes noc. Následující den

    Ráno budete příjemně překvapeni, že zápach zmizel. Všimněte si, že podobné vlastnosti má i ochucená mořská sůl. Můžete jí tedy naplnit několik sáčků a umístit je na různá místa v prostoru pro cestující. Její svěží vůně dokonale neutralizuje nepříjemný zápach.

    Vězte, že takové triky pravidelně používají zkušení řidiči. Vy se bez nich neobejdete!